12.2 C
New York
Monday, March 27, 2023

# Including and Subtracting Time | Operation on Measure of Time

and subtraction of models of time.

1. Add 25 minutes 45 seconds and quarter-hour 25 seconds.

 First add the seconds 45 + 25 = 70 seconds Convert 70 seconds into minutes and seconds 70 seconds = 60 seconds + 10 seconds Carry 1 minute to minutes column and write 10 in seconds column

Subsequently, 25 minutes 45 seconds + quarter-hour 25 seconds = 41 minutes 10 seconds

3. Add 9 months 25 days 21 hours and seven months 20 days 13 hours.

 Ans: 17 months 16 days and 10 hours Step I: Add the hours 21 + 13 = 34 hours Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â = 24 hours + 10 hours Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â = 1 day 10 hours Step II: Write 10 below hours and carry 1 to days. Step III: Add the times. 1 + 25 + 20 = 46 days Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  = 30 days + 16 days Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  = 1 month 16 days Step IV: Write 16 below days and carry 1 to months. Step V: Add the months 1 + 9 +7 = 17 months Write 17 below months

2. Add 5 weeks 4 days and 4 weeks 5 days

 First add days, 4 + 5 = 9 days Convert 9 days into weeks and days 9 days = 7 days + 2 days Â  Â  Â  Â  Â  Â = 1 week and a pair of days Carry 1 to week column and write 2 in days column.

Subsequently, 5 weeks 4 days + 4 weeks 5 days = 10 weeks 2 days

3. Subtract 18 minutes 29 seconds from 24 minutes 15 seconds

 First subtract seconds Since we can’t subtract 29 from 15, we borrow 1 minute. So, 15 + 60 = 75 seconds 75 â€“ 29 = 46 seconds Write 46 in seconds column Now subtract minutes 23 â€“ 18 = 5 minutes, write 5 in minutes column

Subsequently, 24 minutes 15 seconds – 18 minutes 29 seconds = 5 minutes 46 seconds

4. Subtract 7 years 6 months from 8 years 3 months

 First subtract the months We borrow 1 yr and subtract, 16 â€“ 6 = 9 months Write 9 in months column and now subtract 7 â€“ 7 = 0 Write 0 in years column.

Subsequently, 8 years 3 months – 7 years 6 months = 9 months

1. Subtract 6 hours 40 minutes from 8 hours 55 minutes

 Step I:Â Subtract the minutes. 55 â€“ 40 = quarter-hour Step II: Subtract hours. 8 â€“ 6 = 2 hours Ans: 2 hours quarter-hour

2. Subtract 10 hours 50 minutes from 12 hours 45 minutes.

 Ans: 1 hour 55 minutes Step I: We can’t subtract 50 minutes from 45 minutes. So borrow 1 hour from 12 hours. 1 hour = 60 minutes 60 + 45 = 105 minutes Step II: Subtract minutes. 105 â€“ 50 = 55 minutes Write 55 below minutes. Step III: 12 â€“ 1 = 11 hours stay in hours Step IV: Subtract hours. 11 â€“ 10 = 1 hour Step V: Write 1 below hours.

Questions and Solutions onÂ Including and Subtracting Time:

 1. Hours Minutes Â  30 Â  Â 20 + Â  20 Â  Â 05

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â

 2. Hours Minutes Â  45 Â  Â 48 + Â  10 Â  Â 12

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â Â

 3. Days Hours Â  33 Â  Â 20 + Â  45 Â  Â 14 + Â  50 Â  Â 16

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â

 4. Weeks Days Â  32 Â  Â 4 + Â  10 Â  Â 6 + Â  48 Â  Â 5

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â

 5. Hours Minutes Seconds Â  17 Â  Â 42 Â  30 + Â  12 Â  Â 36 Â  20 + Â  15 Â  Â 50 Â  50

Â  Â  Â  Â  Â  Â Â

 Â  Â 6. Years Months Â  56 Â  Â 10 Â  Â  Â  Â + Â  43 Â  Â 05 Â  Â  Â  Â + Â  17 Â  Â 11

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â Â

II: Subtract the next.

 1. Hours Minutes Seconds Â  16 Â  Â 30 Â  20 – Â  15 Â  Â 20 Â  50

Â  Â  Â  Â  Â  Â Â

 2. Hours Minutes Seconds Â  13 Â  Â 23 Â  43 Â – Â  10 Â  Â 22 Â  32

Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â  Â Â

## You may like these

• ### Multiplication and Division of Items of Measurement | Metric System

We’ll discover ways to multiply and divide of models of measurement. We stock out multiplication and division of measurements as we do for decimal numbers: 1. Multiply 12 km 56 m by 7. Answer: 12 km 56 m = 12.056 m Therefore, 12.056 Ã— 7 = 84.392 km 2. Multiply 44 dam 28 cm by 12

• ### Elapsed Time | What’s Elapsed Time? | Math Elapsed Time | fifth Grade

Typically we wish to discover out the length of an exercise. We are able to calculate the length or time elapsed if we all know the beginning and ending time. For instance, if the bus begins at 9:00 a.m. and reaches the varsity at 9:30 a.m. the time taken by the bus to achieve college is

• ### Multiplication and Division of Time |Weeks|Days|Hours|Minutes|Seconds

We’ll discover ways to multiplication and division of models of time. 1. Multiply 9 hours 10 minutes by 6 Answer: First multiply minutes 10 Ã— 6 = 60 minutes = 1 hour We stock 1 hour to hour column and write 0 in minutes column. Now, multiply hours, 9 Ã— 6 + 1 = 55 Write 55 in

• ### Worksheet on Items of Time | Questions on Items for Measuring Time

In worksheet on models of time, all grade college students can apply the questions on models for measuring time. This train sheet on models of time have totally different models like second, minute, hour, day, week, month and yr that may be practiced by the scholars to get extra concepts to

Did not discover what you have been in search of? Or wish to know extra info
Math Solely Math.
Use this Google Search to search out what you want.